Nasza poczciwa kapusta, tania i bardzo popularna stosowana w kuchni przez cały rok, ma wiele cudownych właściwości leczniczych, oczyszczających  i odchudzających oraz kojących ból.

Kapusta była znana jako cudowny lek już w starożytności. Wielką sławę zdobyła w medycynie ludowej jako inteligentne warzywo, ponieważ osobie z wysoką gorączką obniża temperaturę, a z niską podwyższa, to też od wieków stosuje się ją w leczeniu różnych schorzeń. Bogactwo witamin i soli mineralnych zawartych w kapuście jest niesamowite.Leczy nie tylko ciało ale i duszę. Kąpiele w wywarze z liści kapusty są relaksujące i zdrowotne dla skóry, usuwają bóle reumatyczne, goją liszaje, krostki trądzikowe, a także przyspieszają gojenie się ran i obrzęków.

Oto prosta receptura na relaksujący wywar z kapusty: w dużym garnku ułóż zielone liście kapusty i gotuj około 15 minut po czym wlej wywar do wanny z wodą i relaksuj się przez około 30 minut. Kapuściane liście można wrzucić do lnianego woreczka i masować tym ciało.

Cudownym i nie zastąpionym w medycynie naturalnej jest wyciśnięty świeży sok z kapusty, można to zrobić w sokowirówce. Sok z kapusty cudownie oczyszcza organizm z toksyn, likwiduje złogi w jelitach, wzmacnia odporność organizmu. Fantastycznie działa odchudzająco, reguluje metabolizm w organizmie. W czasie gotowania kapusta niestety wydziela zbyt specyficzny zapach,  ale można go troszkę zniwelować wrzucając do gotowania skórkę razowego chleba.

Kapusta najzdrowsza jednak jest na surowo w różnego rodzajach surówkach sałatkach.

 

Surówka z młodej kapustki z truskawkami

1 główka kapusty

50 g rukoli

1/2 kg truskawek

1 łyżka miodu

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody

sól pieprz do smaku

Obraną z twardych zewnętrznych liści kapustę myję pod bieżącą wodą, osuszam i kroję w grubsze makaroniki lub w kwadraty, dodaję wymytą rukolę, umyte truskawki kroję w cząstki, tak przygotowane produkty mieszam razem w dużej misce. Miód, ocet balsamiczny, oliwę, wodę, sól i pieprz mieszam razem w zakręconym słoiku, aż wszystkie składniki się dobrze połączą i polewam nimi produkty przygotowane w misce dokładnie mieszając. Dobrze jest zostawić kilka truskawek i trochę rukoli do dekoracji.

Młoda kapusta zasmażana

1 duża główka kapusty (ok.1 kg)

1 pęczek koperku

1 pęczek młodej marchewki

1/2 cytryny

2 łyżki  masła

1 łyżka mąki pszennej

sól, cukier, pieprz do smaku.

Umytą dokładnie kapustę pozbawiam wielkich niejadalnych liści, które mogę potem użyć do wywaru do kąpieli. Tak przygotowaną kapustę drobno szatkuję, zalewam wrzącą osoloną wodą i zostawiam na chwilkę, a następnie odcedzam. Dzięki temu pozbawiam kapustę goryczki, która znajduje się w młodej kapuście. Do tak przygotowanej kapusty dodaję pokrojoną w talarki lub większe kawałki marchewkę i gotuję bez przykrycia. Kiedy warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane, dodaję zasmażkę zrobioną z masła i mąki, doprawiam to wszystko sokiem z cytryny, solą i cukrem (cukier z kapustnych warzyw wydobywa smak), dodaję koperek i mam świetny dodatek do młodych ziemniaczków i na przykład kotleta schabowego, typowego polskiego dania.

W ofercie cateringu Dieta Eco  kapusta gości przez okrągły rok. Aktualnie proponujemy kapustę kiszoną, która jest przygotowywana w naszej kuchni według najlepszych receptur. Jeśli spróbujecie jej raz, na zawsze zagości w Waszym menu.

Smacznego życzy Małgorzata Roszkiewicz

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: