SEZON OWOCOWY W POLSCE JUŻ DOBIEGŁ KOŃCA. POZOSTAŁY NAM JEDYNIE NASZE CUDOWNE JABŁKA I GRUSZKI. DO LATA JESZCZE DUŻO CZASU, WIĘC WZBOGACAMY NASZĄ DIETĘ OWOCAMI EGZOTYCZNYMI. OWOC, KTÓRY STOSUNKOWO NIEDAWNAO POJAWIŁ SIĘ NA NASZYM RYNKU, TO SHARON, W STAROŻYTNEJ GRECJI ZWANY OWOCEK BOGÓW.

 

SHARON TO OWOC WIELKOŚCI ŚREDNIEGO JABŁKA, KOLORU POMARAŃCZOWEGO, Z WYGLĄDU PRZYPOMINAJĄCY POMIDORA. OWOC NAJSMACZNIEJSZY JEST DOJRZAŁY, ALE LEPIEJ KUPIĆ TWARDZSZY I POZOSTAWIĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ, ABY DOJRZAŁ. PRZYSPIESZYĆ DOJRZEWANIE MOŻNA, ZAMYKAJĄC W PAPIEROWEJ TORBIE Z BANANEM LUB LEKKO ZMROZIĆ, A NASTĘPNIE WYJĄĆ. PONIEWAŻ MA CIENIUTKĄ SKÓRKĘ PRZED SPOŻYCIEM NALEŻY JĄ ZDJĄĆ, OBIERAJĄC JAK JABŁKO. DOSKONALE PASUJE DO SAŁATEK OWOCOWYCH, KOKTAJLI JOGURTOWYCH I GALARETEK , SORBETÓW, SAŁATEK ZE SZPINAKIEM ORAZ MUSÓW. REWELACYJNY Z SOSEM SZODONOWYM I LODAMI WANILIOWYMI. SHARON TO NIESAMOWITE ŹRÓDŁO WITAMIN Z GRUPY B, WITAMINY C, ŻELAZA, WAPNIA, POTASU, MAGNEZU. MA DUŻO BŁONNIKA, NIE ZAWIERA GLUTENU, INDEKS GLIKEMICZNY 50, W 100 GR. /70 KCAL. ZAWIERA ANTYOKSYDANTY, ZAPOBIEGA CHOROBOM NOWOTWOROWYM, I WZMACNIA MIĘSIEŃ SERCOWY TERAZ JEST WŁAŚNIE NAJLEPSZY SEZON NA SHARONA, BYWA NA RYNKU POLSKIM OD LISTOPADA DO STYCZNIA.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!