Pyszna i zdrowa fasolka szparagowa ,żółta czy zielona to tylko kwestia smaku ,w zasadzie obie są smaczne ale zdecydowanie więcej witamin i beta karotenu zawiera fasolka zielona . Należy fasolkę jeść w każdym wieku ,doskonała dla kobiet w ciąży fantastycznie wpływa na rozwój płodu ,dla dzieci w okresie wzrostu ,dla osób starszych a przede wszystkim dla diabetyków ponieważ ma niski indeks glikemiczny ( IG 15 ) i doskonała przy diecie odchudzającej bo w 100 gr . jedynie 27 kcal .

FASOLKA SZPARAGOWA POPRAWIA PRACĘ PRZEWODU POKARMOWEGO

dzięki dużej ilości błonnika a duża zawartość magnezu pomaga organizmowi wchłaniać witaminy z grupy B i E ,C beta- karoten ,magnez .

FASOLKA SZPARAGOWA DLA SZECA

Fasolka zawiera kwas foliowy , potas ,przeciwutleniacze ,witaminę B6 oraz magnez i ryboflawinę która skutecznie obniża ciśnienie krwi .

FASOLKA SZPARAGOWA TO REWELACYJNY ANTYOKSYDANT

Fasolka zawiera przeciwutleniacze -flawonoidy które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników dzięki czemu opóźniają proces starzenia się skóry.

FASOLKA SZPARAGOWA DLA DZIECI

Zawarta w fasolce witamina K wspomaga wchłanianie wapnia i dlatego jest szczególnie polecana dla dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu .

FASOLKA SZPARAGOWA – UKŁAD MOCZOWY

Fasolka działa moczopędnie dzięki temu przyspiesza wydalanie kwasu moczowego z organizmu , należy jej dużo spożywać podczas leczenia skazy moczowej , chorób nerek i pęcherza moczowego i wspomaga w pozbywaniu się toksyn z organizmu .

Wiele by można pisać o zaletach fasolki szparagowej która teraz jest najlepsza ale mamy dostęp do niej przez cały rok w postaci mrożonek lub pasteryzowana w słoiku.

CNNA RADA

Fasolkę wrzucamy na gotującą wodę najpierw posoloną i posłodzoną ,cukier w połączeniu z solą wydobywają dodatkowe walory smakowe tego warzywa.

 

FASOLKA SZPARAGOWA Z SEZAMEM

1 ŁYŻKA OLEJU SEZAMOWEGO

1 ŁYŻKA OLEJU RZEPAKOWEGO

50 DKG. FASOLKI SPARAGOWEJ ZIELONEJ

3 ZĄBKI CZOSNKU

2 ŁYŻECZKI MIODU

2 ŁYŻKI JASNEGO SOSU SOJOWEGO

1 ŁYŻKA OCTU BALSAMICZNEGO

3 ŁYŻKI WODY

1 ŁYŻKA SEZAMU W ZIARNACH

Fasolkę myję odcinam końcówki i przecinam na pół następnie kroję czosnek w cienkie plasterki , na patelni rozgrzewam olej na który wrzucam czosnek i lekko podsmażam nie może się zbyt mocno zrumienić bo będzie gorzki . Fasolkę szparagową wrzucam do patelni i podsmażam aż do momentu gdy uzyska bardziej intensywny kolor zielony ,wówczas dodaję kolejno pozostałe składniki i dokładnie mieszam ,przykrywam pokrywką i jeszcze przez kilka minut duszę aż fasolka stanie się miękka ale chrupiąca pozostały sos odparowuję wówczas na fasolce powstanie ładna glazura . Na małej patelni smażę sezam na złocisty kolor . Fasolkę przekładam do półmiska i posypuję sezamem i gotowe .     Tak przygotowana fasolka idealnie pasuje do dań z drobiu ,ryb.

FASOLKA SZPARAGOWA Z BEKONEM

30 DKG FASOLKI ZIELONEJ

30 DKG FASOLKI ŻÓLTEJ

15 DKG BEKONU W CIENKICH PLASTRACH

1/3 PĘCZKA SZCZYPIORKU

1/2 PĘCZKA KOPRU

SÓL , CUKIER, PIEPRZ , OLIWA ,

SOK Z 1/2 CYTRYNY

Fasolkę myję odcinam końcówki przecinam na pół i gotuję w osolonej i osłodzonej wodzie ,oczywiście fasolkę wrzucam na wrzącą wodę wówczas nie straci cennych minerałów i witamin .Fasolkę gotuję do miękkości ale tak aby nie była zbyt miękka lecz lekko chrupiąca .Na patelni rozkładam plastry bekonu tak aby każdy był oddzielnie i smażę z obu stron na chrupiąco . Odcedzoną fasolkę wkładam do salaterki posypuję szczypiorkiem i koprem polewam oliwką i sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem ,dokładnie całość mieszam i okładam chrustem bekonowym . To danie można jeść samo z dodatkiem bagietki ,dobre jest również na zimno jako sałatka do dań z grilla .

ŻYCZĘ SMAZCZNEGO MAŁGORZATA ROSZKIEWICZ

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!