SAME CUDA

Wiemy że żyjemy w takiej szerokości geograficznej która w okresie letnim daje nam wiele radości kulinarnych na które czekamy nieraz cały rok . Wiele cudownych bardzo zdrowych warzyw i owoców jest tylko przez krótki okres czasu i chcemy się nimi nacieszyć jak najdłużej i wówczas należy korzystać z tych dobrodziejstw natury. Lecz są warzywa które goszczą na naszych stołach przez cały rok .Takim warzywem jest POMIDOR to jemu poświęcę dzisiejszą rubrykę . POMIDOR kolejne cudo smakowo- kulinarne i bardzo zdrowe warzywo oczywiście najbardziej pachnący i odżywczy jest w okresie letnim. Pomidory dają nam wiele możliwości kulinarnych a ich walory zdrowotne są nie do opisania ,zawierają w sobie witaminę C, E, B, K, PP która dzieła doskonale na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi ,zawiera również beta karoten i wiele minerałów takich jak wapń, żelazo , magnez oraz rzadko spotykane mikro elementy takie jak mangan, miedź i kobalt. A największą zaletą naszego cudownego pomidora jest to że posiada likopen to najsilniejszy anty utleniacz który zapobiega tworzeniu się chorób nowotworowych w naszym organizmie oraz chorób serca. Trzeba również wiedzieć że pomidor najzdrowszy jest po podgrzaniu a mianowicie w sosach zupach pastach wówczas wydobywa się z niego cenny LIKOPEN . Nie możemy zapomnieć o potasie który działa moczopędnie i dzięki temu reguluje gospodarkę wodną w naszym organizmie A dla dbających o linie cenna informacja bo w 100 gr. ma jedynie 15 kcal. Czyli już wiemy co jemy a teraz kilka wskazówek kulinarnych.

ZUPA- KREM POMIDOROWA Z PULPECIKAMI – DLA 8 OSÓB

Pomidory dojrzałe 70 dkg.

Cebula 2 duże

Olej 2 łyżki

Marchew 2 sztuki

Korzeń pietruszki 1 sztuka

Śmietana 18% 3 łyżki

Sól , pieprz , cukier do smaku

PULPECIKI

Mielone mięso z indyka 50 dk.

Bułka tarta 3 łyżki

Jajko 1 szt.

Czosnek 3 ząbki

Koperek według upodobań troszeczkę lub więcej 🙂 ja lubię dużo

Sól, pieprz do smaku

Jak już wszystko mam do dzieła : pomidory nadkrawam troszkę w górnej części na krzyż , następnie wrzucam do wrzątku i gotuję przez 2 minuty ,po zagotowaniu wrzucam do zimnej wody najlepiej z kilkoma kostkami lodu aby się zahartowały wówczas łatwiej zejdzie skórka ,ale może też być zimna woda z kranu . Pokrojoną cebulkę , i marchewkę pietruszkę podsmażam lekko na oleju tak by nabrały aromatu następnie zalewam gorącą wodą i wrzucam do tego pokrojone w kostkę pomidory, doprawiam do smaku i gotuję około 20 minut a po ugotowaniu miksuję, aby uzyskać odpowiednią konsystencje . Śmietanę dodaję tuż przed podaniem.

PULPETY

Mięso z indyka możemy kupić gotowe lub zemleć przez maszynkę udziec lub pierś albo oba gatunki mięs razem ja wolę mięso zmielone z udźca indyczego lub gotowe mielone . Do mięsa dodaję po kolei bułkę tartą przyprawy ,jajko , i koperek ja lubię o tej porze roku dużo koperku ponieważ wzmacnia naczynka krwionośne a przede wszystkim włosowate. Po dokładnym wymieszaniu mięsa z produktami robię kulki wielkości dużego orzecha laskowego , tak przygotowane kuleczki wrzucam do osolonej wrzącej wody i gotuję ok. 8 minut i gotowe kuleczki wkładam do miseczek i zlewam gorącą zupą dodaję łyżkę śmietany .

Mamy już przepis na krem z pomidorów a teraz fantazje kulinarne które możemy sami tworzyć . Do tak przygotowanej zupy możemy wrzucić pokruszony ser pleśniowy lub mozzarelle pokrojoną w kostkę ,albo pomidorki sherry obrane ze skórki i obsmażone na oliwce z cebulka i czosnkiem ,wówczas bez śmietany ale z bazylią . Baza kremu jest doskonała dlatego fantazje kulinarne tworzymy już sami . Życzę wielu smakowitych pomysłów kulinarnych

SMACZNEGO MAŁGORZATA ROSZKIEWICZ

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!