Mieszanki białek roślinnych takich jak gluteniny i gliadyny nazywane są potocznie GLUTENEM. Gluten znajduje się w zbożu takim jak pszenica, żyto, owies, jęczmień , orkisz i w przetworach z nich zrobionych na przykład: płatki owsiane, otręby , kasze: kuskus, kasza durum czy bulgur.
Gluten nie zawiera wartości odżywczych, dlatego też można bezkarnie stosować dietę bezglutenową, która zalecana jest przede wszystkim przy takich schorzeniach jak : CELIAKIA lub ALERGIA NA GLUTEN. Zalecana jest również podczas stosowania diety odchudzającej.
Jest wiele produktów z których można przygotować pyszne dania nie zawierające GLUTENU.
Obecnie zbyt wiele glutenu znajduje się w produktach przetworzonych takich jak : wędliny mięsne, sery , jogurty, sosy, przyprawy.
Nasze posiłki są od początku do końca przygotowywane są ze zdrowych produktów, stosujemy swoje mieszanki ziół i przypraw.
Przykładowe menu diety BEZGLUTENOWEJ
Poniedziałek | |
Posiłek | Przykładowy zestaw dań |
Śniadanie | Pasztet drobiowy (na bazie mięsa drobiowego, jajek, przypraw, bez dodatku bułki) na liściu sałaty, ogórek kwaszony, pieczywo bezglutenowe |
II Śniadanie | Roladki z bakłażana grillowanego z masą serową |
Obiad | Rolada z udźca indyka, kasza quinea , marchewka z groszkiem |
Podwieczorek | Mus malinowy |
Kolacja | Dynia i seler naciowy blanszowane z czerwoną fasolą, jajkiem na twardo polane sosem jogurtowo- majonezowym z musztardą gorczycową |
Wtorek | |
Posiłek | Przykładowy zestaw dań |
Śniadanie | Szynka pieczona na liściu sałaty, pomidor w plasterkach , pieczywo ryżowe |
II Śniadanie | Płatki jaglane z duszoną gruszką |
Obiad | Bitki wołowe, kasza gryczana, buraczki |
Podwieczorek | Sałatka owocowa |
Kolacja | Zupa krem z brokułów z serem camembert posypana płatkami migdałowymi |
Środa | |
Posiłek | Przykładowy zestaw dań |
Śniadanie | Pasta z cieciorki z pomidorami suszonymi na słońcu, pomidorki koktajlowe, pieczywo bezglutenowe |
II Śniadanie | Amarantus z bananem |
Obiad | Pulpety z indyka w sosie koperkowym, ryż dziki, warzywa gotowane na parze |
Podwieczorek | Galaretka brzoskwiniowa z cząstkami brzoskwiń |
Kolacja | Zupa krem z warzyw korzennych z imbirową nutką i fasolą mung |
Czwartek | |
Posiłek | Przykładowy zestaw dań |
Śniadanie | Indyk pieczony na liściu sałaty, chrzan z żurawiną, pieczywo ryżowe |
II Śniadanie | Serek wiejski z rzodkiewką i kiełkami lucerny |
Obiad | Udko drobiowe gotowane, kasza jaglana, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami |
Podwieczorek | Naleśniki gryczane z konfiturą śliwkową |
Kolacja | Sałatka ze świeżego szpinaku baby, pesto pomidorowe, pomidory suszone na słońcu posypana płatkami migdałowymi |
Piątek | |
Posiłek | Przykładowy zestaw dań |
Śniadanie | Omlet z warzywami i szynką |
II Śniadanie | Caprese z sosem bazyliowym |
Obiad | Łosoś pieczony, ziemniaczki, fasolka szparagowa |
Podwieczorek | Sernik na zimno |
Kolacja | Mix sałat z wędzonym sumem |
Sobota | |
Posiłek | Przykładowy zestaw dań |
Śniadanie | Sałatka jarzynowa z jajkiem, pieczywo bezglutenowe |
II Śniadanie | Warzywa do chrupania z dipem czosnkowym |
Obiad | Pierś drobiowa o orientalnym smaku z fasolą mung, grzybami mun, makaron ryżowy |
Podwieczorek | Jabłko pieczone z żurawiną |
Kolacja | Zupa meksykańska |
Niedziela | |
Posiłek | Przykładowy zestaw dań |
Śniadanie | Schab pieczony na szaro na liściu sałaty , pieczarka konserwowa, pieczywo bezglutenowe |
II Śniadanie | Tarta marchewka z kalarepką posypana nasionami chia |
Obiad | Schab pieczony nadziewany śliwką w sosie śliwkowym, kluski śląskie , kapusta modrowa |
Podwieczorek | Rafaello z kaszy jaglanej |
Kolacja | Muślinowa zupa krem z dyni z serami pleśniowymi posypana pestkami dyni |
O czym musisz pamiętać stosując naszą dietę?
Rano przed śniadaniem wypij szklankę minimum 250 ml. gorącej przegotowanej wody, która jest naprawdę smaczna- słodkawa sama w sobie.
Posiłki jedz co 3 godziny powoli, dokładnie gryząc nie połykaj w dużych kawałkach, wtedy receptory dochodzące do mózgu informują, że zjadłaś/eś dużo i znika głód.
Nie popijaj w czasie jedzenia. Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej dzięki ślinie, a przede wszystkim amylazie, która wchodzi w jej skład. Również dzięki amylazie odczuwamy walory smakowe pożywienia.
Pamiętaj, że koniecznie musisz wypić w ciągu dnia około 2 l. płynu, najlepiej wody z dużą ilością soli mineralnych ( patrz na etykietę ). Nie pij soków i napojów słodzonych i gazowanych.
Po zjedzonym posiłku pij płyny dopiero po upływie 1/2 godz.
Ostatni posiłek zjedz 2 godziny przed snem. Nie martw się jak inni będą się z tego śmiać- to chodzi o Twój uśmiech, kiedy osiągniesz sukces.
Zrób wszystko dla swojego dobra, aby do diety dołączyć jeszcze ruch na świeżym powietrzu, ćwiczenia na siłowni, basen i inne formy ruchu, które sprawiają Ci przyjemność.
Dieta 1000 kalorii | |
Posiłek | Ilość kalorii |
I Śniadanie | 150 – 200 kcal |
II Śniadanie | 145 – 150 kcal |
III Obiad | 340 – 400 kcal |
IV Podwieczorek | 110 kcal |
V Kolacja | 200 – 250 kcal |
Dieta 1500 kalorii | |
Posiłek | Ilość kalorii |
I Śniadanie | 200 – 360 kcal |
II Śniadanie | 150 – 190 kcal |
III Obiad | 380 – 450 kcal |
IV Podwieczorek | 155 – 220 kcal |
V Kolacja | 270 – 300 kcal |
Dieta 2000 kalorii | |
Posiłek | Ilość kalorii |
I Śniadanie | 450 kcal |
II Śniadanie | 300 kcal |
III Obiad | 550 kcal |
IV Podwieczorek | 300 kcal |
V Kolacja | 400 kcal |
Witamy w świecie zdrowego pożywienia!