Nasz certyfikowany produkt
Post leczniczy według
dr Ewy Dąbrowskiej
To nie jest głodówka! Nowatorska metoda oczyszczania organizmu przy pomocy odpowiednio skomponowanej diety z owoców i warzyw dostarcza enzymów, mikroelementów, witamin, oraz przywraca równowagę przemiany materii. Efektem ubocznym tej kuracji może być redukcja masy ciała.
Od wieków ludzie na ziemi stosowali różnego rodzaju posty. Wiele religii kultywuje posty i nikt się nad tym nie zastanawiał że ma to znaczenie nie tylko kultowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Tak. Post leczy, a badania dr Ewy Dąbrowskiej potwierdzają to.
Od wielu już lat zajmuję się żywieniem ludzi, ponieważ zawsze przywiązywałam dużą wagę do produktu wyjściowego, z którego jest przygotowany posiłek. Postanowiłam leczyć ludzi jedzeniem.
Jest wiele schorzeń, których skutki można złagodzić lub całkowicie wyleczyć, stosując odpowiednią dietę. Coraz więcej naukowców pracuje nad udoskonaleniem diet leczniczych. Przy wyeliminowaniu pewnych produktów z codziennej diety można przywrócić zdrowie jedzeniem. Post leczniczy wprowadza organizm w stan samooczyszczania i dlatego warto go wprowadzić do swojego życia.
Dr Ewa Dąbrowska w swojej książce „Przywracać zdrowie żywieniem” pisze: „W przypadku braku postów organizm zostaje pozbawiony możliwości samooczyszczenia. Przerwanie dowozu białka i tłuszczu doprowadza do zużycia własnych, zwyrodniałych białek, złogów tłuszczu, cholesterolu (odżywianie wewnętrzne)”.
Bardzo dużo dobrego słyszałam o poście leczniczym dr Ewy Dąbrowskiej więc postanowiłam uczestniczyć w szkoleniu prowadzonym przez jego autorkę. Po długiej rozmowie z Panią Doktor poprosiłam o rekomendacje dla mojej firmy „Dieta Eco” w celu stosowania jej metody oczyszczania organizmu dla moich pacjentów.
Dostałam zgodę i jeszcze się okazało, że jako jedyna w Polsce poprosiłam dr Ewę Dąbrowską o rekomendacje. Ponieważ przeszłam sama na post leczniczy zaczęłam wymyślać różne dania, sałatki, koktajle, zupy z niewielu produktów dozwolonych w tej diecie i wtedy okazało się, że w trakcie tej kuracji również można jeść smacznie i zdrowo. Jestem zafascynowana efektami mojego sześciotygodniowego postu. Uczucie głodu mija już po kilku dniach, a samooczyszczenie jest fenomenalne. Efekt to ubytek wagi o 13 kg, świetna forma fizyczna, a także psychiczna. Post może trwać od 2 do 6 tygodni.
Polecam, naprawdę pomaga!
Małgorzata Roszkiewicz
www.dietaeco.pl
- Przed posiłkiem najpierw pijemy, potem jemy surowe warzywa, a następnie gotowane na ciepło.
- W ciągu dnia należy wypić ok 2 litrów napojów: dozwolona jest kawa zbożowa, herbaty ziołowe lub owocowe, woda mineralizowana.
- Zakaz spożywania słodyczy: cukru, słodzików, miodu.
- Posiłki możemy doprawić do smaku: ziołami świeżymi i suszonymi, papryką , pieprzem, kurkumą, curry, cynamonem, solą ziołową, czosnek jest wskazany w dużych ilościach.
UWAGA! NIE KAŻDY MOŻE STOSOWAĆ TĘ DIETĘ:
- Osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia i stosujące regularnie różne leki, przed podjęciem postu dr Ewy Dąbrowskiej koniecznie powinny odbyć wizytę u lekarza i zasięgnąć jego porady czy nie wpłynie ona niekorzystnie na działanie przyjmowanych leków.
- Dieta dr Dąbrowskiej, tak jak inne posty, jest wykluczona w przypadku kobiet w ciąży i karmiących, dzieci i młodzieży, osób z niedowagą. Na post nie mogą sobie pozwolić osoby chorujące na nadczynność tarczycy.
PRZYKŁADOWE MENU DIETY KETO NA JEDEN TYDZIEŃ
I TYDZIEŃ
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE
- awokado pieczone z żółtkiem jaja, ogórek zielony, koperek, kapusta pekińska, oliwa
II ŚNIADANIE
- placuszki z mąki migdałowej z wiórkami kokosowymi i serkiem mascarpone
OBIAD
- pierś kaczki pieczona z kapustą modrą, cynamonem i cebulką duszoną na gęsim smalcu
KOLACJA
- sałata lodowa, ogórek gruntowy, szczypiorek, papryka czerwona, oliwki, sezam prażony, ser feta, oliwa z oliwek
WTOREK
ŚNIADANIE
- omlet ze szpinakiem baby, sałata lodowa z ogórkiem i natką pietruszki, pomidorki koktajlowe, jogurt, awokado, majonez
II ŚNIADANIE
- mus z masła orzechowego, serka mascarpone, mąki migdałowej, erytrytolu i jogurtu naturalnego
OBIAD
- golonka pieczona, kapusta kiszona parzona doprawiona boczkiem wędzonym z cebulką
KOLACJA
- sałata lodowa z oliwkami, ogórkiem zielonym, cebulką, serem camembert, szczypiorkiem, pestki słonecznika, płatki migdałów prażone na patelni, oliwa z oliwek
ŚRODA
ŚNIADANIE
- pasztet z kaczki (wyrób własny), sos tatarski z jajka, awokado, kiszonego ogórka, zielonej pietruszki i majonezu
II ŚNIADANIE
- Tiramisu z serka mascarpone, kawy, wiórków kokosowych, jogurtu naturalnego, mąki słonecznikowej z erytrytolem
OBIAD
- karkówka z grilla, kalafior polany masłem z mąką słonecznikową
KOLACJA
- mix sałat, ogórek, papryka, oliwki, chrust z boczku wędzonego, sos z oliwy i ziół z czosnkiem
CZWARTEK
ŚNIADANIE
- baleron z własnej wędzarni, ogórek kiszony, dymka, natka pietruszki, oliwa z oliwek, pasta z jajka i awokado
II ŚNIADANIE
- serek twarogowy, masło orzechowe, wiórki kokosowe, kakao, erytrytol, borówka amerykańska
OBIAD
- udko z kurczaka bez kości, cukinia, czerwona cebula, papryka grillowana, oliwa truflowa
KOLACJA
- pasta z serka mascarpone z wędzonym sumem z własnej wędzarni, ogórek kiszony, z koperkiem i oliwą z oliwek
PIĄTEK
ŚNIADANIE
- pasta z jaja gotowanego, awokado, koperku i majonezu
II ŚNIADANIE
- placuszki z mąki migdałowej z wiórkami kokosowymi
OBIAD
- halibut na parze z sosem śmietanowym z zielonym pieprzem,
KOLACJA
- krem z dyni na tłustym rosole, ser pleśniowy, pestki dyni, śmietana 30%
SOBOTA
ŚNIADANIE
- omlet ze szczypiorkiem na boczku z własnej wędzarni, ogórek, awokado, twarożek, rukola, natka, majonez, oliwa z oliwek
II ŚNIADANIE
- Tiramisu z biszkoptem z mąki migdałowej, serek mascarpone, kakao
OBIAD
- gulasz z karkówki kapusty i papryki z makaronem z cukinii
KOLACJA
- kiełbasa wyrób własny, z cebulką duszoną na smalcu, surówka z kiszonego ogórka z oliwką
NIEDZIELA
ŚNIADANIE
- boczek wędzony we własnej wędzarni,
II ŚNIADANIE
- Migdały do chrupania
OBIAD
- żeberka pieczone na ostro, kapusta kiszona smażona na smalcu z grzybami leśnymi
KOLACJA
- nóżki wieprzowe i golonka w naturalnej galarecie,